Geluidsoverlast in appartementen: herkenbaar maar oplosbaar
Of het nu gaat om stampende bovenburen, een tv die je door de muur heen hoort, of galm in je eigen woonkamer: geluidsoverlast komt in appartementen vaak voor. Dat komt doordat je in een appartement letterlijk muren, vloeren en plafonds deelt met je buren – en geluid zich daardoor makkelijk verspreidt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan. Van eenvoudige aanpassingen tot structurele oplossingen: met de juiste aanpak maak je jouw appartement een stuk stiller.
1. Vloerisolatie: bespreek het met je bovenburen
Hoor je regelmatig voetstappen, schuivende stoelen of zelfs een stofzuiger van boven? Dan is er waarschijnlijk weinig demping in de vloer van je bovenburen. Omdat jij deze vloer niet zelf kunt aanpassen, is het verstandig om het gesprek aan te gaan:
- Bespreek het met je buren. Vaak zijn zij zich niet bewust van de overlast. Leg vriendelijk uit wat je ervaart en bespreek samen mogelijke oplossingen. In het geval van lichte overlast kunnen vloerkleden al een gedeelte van het probleem oplossen.
- Vloerisolatie bij de bovenburen. In het geval van grotere overlast kun je voorstellen ondervloeren van rubber of kurk of geluiddempende platen te laten plaatsen.
- Overweeg kosten te delen. Een gedeelde investering maakt het aantrekkelijker voor beide partijen.
- Geen medewerking of overlast blijft? Dan kun je zelf plafondisolatie aanbrengen om het geluid te dempen (zie oplossing 3).
2. Muurisolatie: pak contactgeluiden aan
Contactgeluiden zoals pratende buren, een tv die net te hard staat, een huilende baby of een blaffende hond kun je vaak door de muren heen horen. Vooral in oudere appartementen zijn muren soms dun of niet goed geïsoleerd. Uiteraard zijn ook hier slimme oplossingen voor:
- Voorzetwanden met isolatiemateriaal, zoals steenwol of akoestisch schuim tussen gipsplaten, dempen geluid effectief.
- Akoestisch behang of wandpanelen zijn een snellere, eenvoudigere oplossing, maar toch stijlvol.
- Geluidsisolerende verf biedt lichte demping bij lichte geluidsoverlast.
3. Plafondisolatie: als geluid van boven een probleem blijft
Als overleg met je bovenburen niets oplevert, ze geen vloerisolatie kunnen aanbrengen of de vloerisolatie nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, dan is plafondisolatie in jouw appartement een goede optie. Zo hou je de regie in eigen handen. Er zijn meerdere manieren van plafondisolatie:
- Een verlaagd plafond met een isolatielaag zoals glaswol of akoestische panelen is de meest effectieve oplossing, maar het is een grote klus dus kan meerdere dagen duren.
- Akoestische plafondplaten of panelen zijn een minder ingrijpende en goedkopere oplossing die de akoestiek in de ruimte verbetert, maar het is minder effectief bij zware contactgeluiden.
4. Raamisolatie: verminder lawaai van buiten
Woon je aan een drukke straat of naast een tramhalte? Dan komt een groot deel van het geluid via de ramen binnen, wat behoorlijk hinderlijk kan zijn. Toch zijn er meerdere oplossingen voor geluidsoverlast van buiten:
- HR++ of triple glas houdt geluid, maar ook kou buiten.
- Dikke gordijnen, raamfolie of akoestische rolgordijnen helpen bij lichtere vormen van overlast en dit is goedkoper dan glas vervangen.
5. Deuren en kieren: kleine aanpassingen, groot effect
Geluid zoekt de weg van de minste weerstand. Slecht afsluitende binnendeuren, ventilatieroosters of open kieren laten makkelijk geluid door. Hier zijn relatief eenvoudige oplossingen voor:
- Tochtstrips en valdorpels maken deuren geluidsdichter.
- Massieve binnendeuren isoleren veel beter dan holle varianten.
- Akoestische kit rond kozijnen en plinten voorkomt dat geluid zich verspreidt via kleine openingen.
Samen sta je sterker
Veel geluidsproblemen kun je het beste oplossen door samen te werken met je buren. Door geluidsoverlast bespreekbaar te maken voorkom je irritatie en kom je mogelijk tot een gezamenlijke oplossing. Vooral bij grotere ingrepen, zoals vloer- of wandisolatie, kan samenwerking ook in de kosten schelen. En zelfs als buren niet mee willen werken, zijn er nog genoeg slimme opties om je eigen appartement te verbeteren.
Geluidsisolatie op maat via Fixlio
Elke situatie is anders. Daarom biedt Fixlio vakmensen die jouw appartement komen bekijken en je adviseren over de beste geluidsisolatie voor jouw type geluidsoverlast. Zo weet je zeker dat je investering ook echt verschil maakt.
Benieuwd naar wat er mogelijk is in jouw woning om geluidsoverlast tegen te gaan? Vraag dan direct je geluidsisolatie-klus aan!