Waarom kiezen voor duurzaam klussen?
Duurzaam klussen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door te kiezen voor energiezuinige en hernieuwbare materialen verlaag je je energiekosten en verhoog je de waarde van je woning. Bovendien help je bij het verminderen van CO2-uitstoot en afvalproductie. Dit zijn 6 handige tips om jouw verbouwing zo groen mogelijk te maken:
1. Gebruik milieuvriendelijke materialen
Kies bij het klussen voor materialen met een lage milieubelasting. Denk allereerst bijvoorbeeld aan hout met een FSC- of PEFC-keurmerk, zodat je er zeker van bent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
Daarnaast is het type verf dat je gebruikt van grote invloed op de duurzaamheid van je schilderwerk. Kies bij voorkeur een verf op waterbasis, die bevat minder schadelijke stoffen voor het milieu en je gezondheid. Ook is de manier waarop de verf wordt aangebracht van groot belang. Check hiervoor vooral onze LinkedIn post over hoe je ervoor zorgt dat jouw binnenschilderwerk er het langst mooi uit blijft zien. Door bewust materialen te kiezen, maak je jouw klus niet alleen duurzamer, maar vaak ook gezonder voor jezelf en je gezin.
2. Hergebruik wat je kunt
Een belangrijk onderdeel van duurzaam klussen is recyclen. Voordat je begint met slopen, kijk of je bepaalde onderdelen kunt hergebruiken. Door hergebruikte materialen te gebruiken in plaats van nieuwe materialen verleng je de levensduur van het materiaal, wat voorkomt dat er nieuwe materialen nodig zijn. Bovendien scheelt het kosten en vermindert het afval. Voorbeelden van materialen die goed herbruikbaar zijn zijn oude deuren, houten planken, tegels, dakpannen of keukenbladen. Deze kunnen vaak met een kleine opknapbeurt weer jarenlang meegaan.
3. Kies voor energiezuinige oplossingen
Energiezuinige apparaten en verlichting maken een groot verschil. Denk aan het installeren van LED verlichting, een warmtepomp, slimme thermostaten, slimme radiatorkranen en zuinige elektrische apparaten. Wist je dat je tegenwoordig door het verplichte energielabel heel eenvoudig kunt herkennen wat een energiezuinig apparaat is? Kies dus voor A+++. Deze zijn misschien wat duurder dan minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je vaak snel terug door lagere energiekosten.
4. Duurzaam isoleren: de basis van energie besparen
Goede isolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Isoleren voorkomt tocht in huis, zodat je de verwarming niet een graadje hoger hoeft te zetten. Overweeg het isoleren van muren, daken en vloeren, maar ook het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren en het opnieuw kitten van kozijnen om spleten en kieren te dichten kan vaak al enorm helpen.
5. Waterbesparende technieken tijdens je verbouwing
Bij een verbouwing is er vaak veel water nodig, maar ook de apparatuur die je gebruikt kan van grote invloed zijn op de hoeveelheid water die je gebruikt. Kies dan ook voor waterbesparende kranen en toiletten. Overweeg ook het installeren van een regenwatersysteem waarmee je water kunt hergebruiken voor bijvoorbeeld de tuin.
6. Werk samen met vakmensen gespecialiseerd in duurzaam klussen
Niet elke vakman heeft ervaring met duurzaam bouwen. Werk samen met professionals die bekend zijn met milieuvriendelijke oplossingen en materialen. Zij kunnen je helpen om jouw klus zo groen mogelijk aan te pakken. Bij Fixlio vinden we dit enorm belangrijk. Daarom werken we uitsluitend met vakmensen die streven naar een zo duurzaam mogelijk resultaat. Zo ben je er bij ons zeker van dat jouw klus op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd.
Duurzaam klussen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met bewuste keuzes maak je een groot verschil voor zowel je huis als het milieu. Wil je direct aan de slag met een duurzame klus? Neem contact op met Fixlio en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!